Bass Circle Apartments Washington, DC

ABOUT

This 120-unit residential community in southeast Washington DC underwent a dramatic transformation. In addition to renovated interiors, façade treatments and energy efficient utility upgrades, a new site design features bioretention facilities, native plantings, a playground, community gardens and gathering spaces.

BSD collaborated with the civil engineers to create 67 lushly planted bioretention areas designed to handle 1.2” of rainfall onsite, using retrofit methods and virtually no subsurface infrastructure. The facilities are located in series, using the existing topography to allow one to overflow to the next to slow, filter and reduce the storm water volumes. Bass Circle is the first community in the District to employ these Low Impact Development measures at this scale.

Client
Telesis Corporation

Budget
$25 million

Project Manager
Sharon Bradley

Image Credit
George Brown (1, 3, 5)

Design For Impact

Social:
  • Occupancy rate before redevelopment: 25%. After: 100%
  • Zero residents permanently displaced
Economic:
  • $30,000 in Grant funding secured for rainwater capture and re-use
  • Stable occupancy rates
Ecological:
  • 67 bioretention facilities with 111,530 gallons of storage potential and no subsurface infrastructure
  • 83% of plant species are native; 62% of planting units are native
  • 68% of existing trees were preserved, with 336% as many trees in the proposed plan vs. existing condition